Для покращення роботи сайту ми збираємо cookie для отримання інформації про досвід користувачів
OK
meteotrek.ua

METEOTREK у виноградарстві

Наша команда постійно шукає нові можливості для застосування нашого продукту у різних сферах. Звичайно, що основним споживачем метеорологічних даних, є аграрні компанії. Але навіть у рамках агробізнесу у кожного напрямку є своя специфіка - у вирощуванні технічних культур, в садівництві, в бджолярстві - у кожного є свої ключові метрики та сценарії реакції на різні погодні явища та короткострокові прогнози погоди. Виноградарство та виноробство - не є винятком, для винограду важливий аналіз своїх показників для отримання максимально ефективного врожаю та мінімізації всіх ризиків. Ми поспілкувались з нашим давнім другом та партнером, одним з найвідоміших виноробів України, Богданом Павлієм, власником винарні Bohdan’s Winery, який вже третій сезон користується нашою метеостанцією та даними.
  • Чим Вам допомагає METEOTREK?
  • По перше, він дає інформацію по сумі активних температур, яка є основним ключовим параметром для вирощування тих чи інших сортів винограду. Додатково, я маю інформацію по кількості опадів, тобто маю змогу планувати коли потрібно поливати виноград, зважаючи на потреби сорту. Це два параметри, які зараз дає мені станція без іншої додаткової обробки та які допомагають мені в моїй діяльності.
  • Окрім цих двох параметрів які дані ви використовуєте?
  • Вологість я не відслідковую, хоча вона і фіксується станцією, оскільки для цього необхідно додатковий Штучний Інтелект, який буде враховувати кількість опадів і температуру, давати прогноз, що треба починати обробку від тих чи інших шкідників. Було б дуже непогано відслідковувати вологість ґрунту.
  • Підкажіть, будь ласка, яким чином ви аналізуєте отримані дані: чи використовуєте ви стороннє програмне забезпечення, яке допомагає з прогнозуванням, чи тільки виходячи з власного досвіду?
  • На жаль, мені не вдалося отримати німецьке програмне забезпчення, в яке інтегруються параметри зі станції та на базі яких система дає прогнози по обробці рослин від шкідників. На даний момент я аналізую дані тільки за власним досвідом. Наприклад, я знаю, що якщо довго йде дощ і відсутнє сонце, а також достатньо тепло, то на третій день у мене будуть проблеми з грибками.
  • Що б ви хотіли від сервісу погодних даних в ідеалі?
  • В ідеалі, хотілось би отримувати прогнози від системи, коли необхідно проводити обробку винограду на основі отриманих зі станції даних, тобто коли з’являються ризики захворювання - система повинна мені сигналізувати про це: висока вологість, немає вітру, немає сонця - це ідеальні умови для грибків. І при цих умовах система сама повинна сповіщати, що потрібна обробка, бо буде біда.
  • Грибкові захворювання, наскільки ми розуміємо, це найбільш поширена проблема для винограда. З якими проблемами ви ще зівштовхуєтесь?
  • Весняні заморозки - це теж проблема. І метеостанція мені з цим дуже допомагає. У мене виноградник десь за 500 метрів від місця мешкання і він вище знаходиться. Відповідно, температура у мене тут відрізняється від температури на винограднику. І я можу контролювати, коли ситуація становиться критичною, та приймати відповідні рішення. Також я отримую прогнози стосовно можливих заморозків.
  • Які б функції ви б запропонували додати в систему?
  • Було б дуже добре відслідковувати суму активних температур, т.я. сума активних температур дуже впливає на дату, коли треба збирати виноград. Виноград достигає не по конкретній даті, а в залежності від того, скільки він “набрав” тепла. Якщо літо було тепле, то, відповідно, збір винограда буде скоріше. Також перепади денної та нічної температур сильно впливають на якість виноматеріалу. (даний функціонал вже реалізований на момент публікації інтерв’ю - прим. METEOTREK).
  • Чи рекомендували би ви систему METEOTREK вашим колегам?
  • Так, звичайно. Постійно рекомендую вас своїм знайомим, оскільки точні метеодані дуже допомагають вдалому врожаю та підвищують ефективність нашої роботи.
Наша команда дякує Богдану Павлію за рекомендації щодо розвитку системи METEOTREK для виноградарства та допомогу у розвитку продукту в цій галузі. Ми завжди відкриті до конструктивного діалогу щодо покращення функціоналу нашого продукту для користувачів у різних напрямках та галузях.