Для покращення роботи сайту ми збираємо cookie для отримання інформації про досвід користувачів
OK
meteotrek.ua

Як оптимізувати агробізнес під час карантину?

Криза примусить агрокомпанії працювати інакше. На які рішення підштовхне карантин агровиробників? І які компанії збережуть конкурентність?
Леонід Власов (далі – Л.В.), директор “МЕТЕОТРЕК” та Вадим Кочевих (далі — В.К.), генеральний директор “АЙТІ ІННОВАЦІЇ” розповідають про перспективи агробізнесу, а також про діяльність своїх компаній під час карантину.

Українські агровиробники мають шанс зайняти серйозні позиції на міжнародному ринку

Л.В. Агросектор відчує непрямий вплив карантину, оскільки польові роботи, посівна, підготовка до сезону або вхід в сезон навряд чи зазнають змін. Що ми і бачимо зараз.
Зате обслуговуючі компанії, які безпосередньо не виконують роботи, а постачають або надають певні послуги агросектору — більш схильні до впливу карантину. Тому можливо вони будуть надавати ці самі послуги не так оперативно, або в меншому обсязі.
Що безумовно позначиться на ресурсах компаній агросектору.
Також, напевно, комунікація, яка в аграріїв завжди була пряма (особисте спілкування, зустрічі) зараз перейде у більш діджітальну площину: месенджери, комунікатори, якісь засоби для проведення конференцій і т.д. Буде набагато менше прямого спілкування.
В.К. По-перше, агрокомпанії точно почнуть думати про те, що потрібно починати працювати по-іншому; по-друге — саме карантин, причому не тільки в нашій країні, а й в Європі, може стати важливим приводом для того, щоби саме наші аграрії — причому не тільки великі агрохолдинги — могли зайняти серйозні позиції на міжнародному ринку.
Поки що вимоги до карантину та взагалі епідемія коронавірусу, принаймні за офіційними даними, не настільки масштабні як в Європі, тому у наших аграріїв можливостей для роботи набагато більше. Відповідно — більші можливості отримати ефективний результат за підсумками сезону та вийти з експортом на міжнародні ринки.

Аграрії зараз думають про виживання, а не про інновації

Л.В. Ті програми впровадження інновацій, які були узгоджені і закладені в бюджет компаніями ще у минулому році або на початку поточного року до оголошення карантину — будуть виконуватися у запланованому обсязі.
Аграрії, які діють більш оперативно (без планування), частково змінять свій підхід до впровадження інновацій та будуть впроваджувати їх в менш інтенсивному темпі.
Для третіх — тема будь-яких нововведень наразі буде закрита. Напевно основні їхні думки зараз зайняті іншими питаннями, а інновації десь там в дальньому кутку лежать і чекають своєї години.
В.К. Фермери зараз (особливо саме фермери, якщо говорити про невеликі господарства) будуть більше думати про виживання. Тут більше залежить від менталітету кожного конкретного бізнесмена: деякі можуть побачити порятунок свого бізнесу і перехід на новий якісний рівень якраз в інноваціях — шляхом оптимізації витрат, автоматизації процесів, підвищення рентабельності свого бізнесу.
На жаль, на мою думку, це менша частина. Понад половина фермерів все-таки будуть працювати по-старому, працюватимуть так, як вони звикли і оптимізувати свій бізнес за рахунок скорочення витрат: персоналу (“все зроблю сам”), економії на всьому, і тим паче — відмовляться від будь-яких інвестицій в інновації.

Той, хто зможе впроваджувати інновації зараз — матиме перспективи після кризи

Л.В. Проведу аналогію із продажами. Коли падає ринок і зменшується кількість продажів, будь-який фахівець радить скорочувати різні витрати, крім витрат на маркетинг. Тому що саме ця стаття витрат дозволить, по-перше, утримати свої позиції на ринку, що падає. А по-друге, при виході з кризи істотно наростити обсяги продажів.
Так само і з інноваціями в аграрному секторі.
Не дивлячись на кризу, що насувається, ми розуміємо, що інновації покликані оптимізувати наявні технології та процеси підприємств. І у будь-якому випадку вони не зроблять гірше.
Але ті, хто зміг зберегти тенденцію щодо впровадження інновацій зараз (на відміну від своїх партнерів та конкурентів) будуть помітно попереду, коли криза закінчиться.
В.К. Я впевнений, що “життя колишнім вже не буде”, тому ті підприємства, ті фермерства, ті господарства, які зможуть саме в цей момент, в момент карантину, в момент кризи змінити щось в своїх бізнес-процесах і навчитися працювати за іншими правилами та стандартами — набагато перспективніші. Зараз дуже хороший час для впровадження інновацій, оскільки дуже багато рішень пропонуються за спеціальними умовами, значно дешевше звичайної вартості, або взагалі безкоштовно. Зараз дуже хороша можливість для тих, хто давно хотів, але не міг прийняти рішення, почати впроваджувати інновації на зовсім інших умовах.

“МЕТЕОТРЕК” та “АЙТІ ІННОВАЦІЇ” — адаптуються під ринок і йдуть на зустріч клієнтам

Л.В. METEOTREK, насамперед, розглядається як продукт, що забезпечує максимальну ефективність процесів, які відбуваються в агровиробництві, своєчасність цих процесів, використання наявного ресурсу підприємств максимально ефективно.
І, звичайно ж, у той час коли ресурс стає на вагу золота (хоча він завжди таким був, але зараз це відчувається зовсім інакше) — ефективність наших рішень для метеорологічного моніторингу значно зростає.
Уявіть собі несвоєчасні або непрогнозовані переміщення техніки між районами чи областями в умовах карантину.
Або поставка додаткових обсягів ЗЗР, викликана несвоєчасним внесенням і недостатніми ресурсами підприємства.
Зараз це стало ще важче і дорожче ніж зазвичай.
А найчастіше такі логістичні та оперативні помилки викликані відсутністю контроля за погодними прогнозами або поточною метеорологічною ситуацією у полі.
В.К. Зі свого боку хочу додати, що ми адаптуємося під ринок, під умови, ми йдемо на зустріч клієнтам. Якщо говорити про наш напрямок GPS-моніторингу та контролю пального, то для тих компаній, які мало використовують або не використовують техніку, ми вже зараз надаємо знижки до 50% на абонентську плату. А для всіх інших — спеціальні умови на придбання нового обладнання.
Щодо метеостанцій, у нас зараз діє спеціальна пропозиція для всіх нових клієнтів: знижки на обладнання та безкоштовне використання програмного забезпечення до кінця року. Ми сподіваємося, що це спростить прийняття рішень для наших клієнтів і допоможе все ж не зупиняти впровадження інноваційних продуктів у себе на підприємствах.

Спеціальні пропозиції для аграріїв: знижки на обладнання, безкоштовне користування програмним забезпеченням

Л.В. Наша група компаній із самого початку розглядає карантин як форс-мажорну обставину, попри те що аграрну галузь не настільки сильно торкнулися складнощі.
Звичайно ж, ми намагаємося бути максимально лояльними щодо всіх наших партнерів та клієнтів.
Це відбивається у знижках на наше обладнання або у безоплатному користуванню нашим програмним забезпеченням, у підтримку якого ми щодня вкладаємо кошти.
Незалежно від того, наскільки затягнеться карантин, ми намагаємося проявити максимально людське ставлення, лояльність і підтримку з боку нашої компанії.
В.К. Всі ми сподіваємося що це лихо, яке призвело до карантину рано чи пізно закінчиться з мінімальними втратами для всіх. Хочемо побажати всім здоров’я, натхнення, успішного бізнесу і вдалого та продуктивного сезону. А ми зі свого боку підтримаємо своїх клієнтів на максимумі своїх можливостей.
Джерело: Aggeek.net